Spored

TV Spored medijske hiše Delo

Zdaj

William Holden: Med svetlobo in temo

William Holden, entre ombres et lumières

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Hrvatska radiotelevizija 2
Sobota, 26. 10. 2024
14:40 - 15:40
 
Film • Dokumentarni
60 min
Francija, 2020
Brez ocene
Brez ocene
Režija: Sebastien Zulian
Igrajo
Tony Maietta
Marc Wanamaker
Dokumentarec o Williamu Holdnu vključuje komentarje zgodovinarjev ter inserte iz njegovih znanih filmov, kot sta The Golden Boy in Stalag 17.

William Franklin Beedle se je rodil leta 1918. Njegov oče je bil kemik, mati pa učiteljica. Ko je bil star tri leta, se je družina preselila v Pasadeno. Tam je obiskoval kolidž in začel igrati v radijskih dramah. Kot 20-letnik je nastopil v amaterski predstavi v vlogi 80-letnega očeta Marie Curie. Opazil ga je iskalec talentov, ki je delal za Paramount.

Dogovorili so se za poskusno snemanje, a je datum sovpadal z izpitom iz kemije. Mladi William je bil tako pogumen, da je premaknil datum. Po nekaj manjših angažmajih je spremenil priimek. Dobil je vlogo v filmu "The Golden Boy", kot partner Barbare Stanwyck. Igral je violinista, ki postane boksar. Moral je obiskovati ure violine in trenirati boks.

Pritisk je bil prevelik in začel se je opijati. Šefi studia Columbia so ga hoteli odpustiti, a je posredovala Barbara Stanwyck in mu pomagala pripraviti se na vlogo. Tako se je začelo prijateljstvo, ki bo trajalo vse življenje.

Filmski zgodovinarji Tony Maietta, Marc Wanamaker in Joseph McBride govorijo v tem dokumentarcu, ki sta ga režirala Clare in Julie Kuperberg. Videli bomo tudi inserte iz številnih filmov Williama Holdna, velikega igralca, ki je svoj občutek negotovosti žal utopil v alkoholu.

To so filmi "The Golden Boy", "Our Town", "Twilight Boulevard", "Stalag 17", "Sabrina", "Born Yesterday", "The Moon is Sad", "The World of Suzie Wong", " Nad 30. nadstropjem«, »Mostovi Toko-Rio«, »Provincialka«, »Most na reki Kwai«, »Jezdeci«, »Pariz, ko cvrči«, »Divja horda«, »Brezskrbno ", "Network TV", "Fedora" in "Sons of dogs".

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2024. Vse pravice pridržane