Spored

TV Spored medijske hiše Delo

Zdaj
Na sporedu
Slovenija 2
Četrtek, 31. 10. 2024
21:35 - 23:30
 
Film • Drama
115 min
Slovenija, 2008
4 /10
Brez ocene
Režija: Vinci Vogue Anžlovar
Igrajo
Sebastian Cavazza
Inti Šraj
Vlado Novak
Gregor Luštek
Jonas Žnidaršič
In še: Ivo Barišič, Jaka Fon, Zoran More
Celovečerni film »Vampir z Gorjancev« scenarista in režiserja Vincie Vogue Anžlovarja je posnet po istoimenskem romanu Mateja Dolenca.

Gre za kultno besedilo, ki je prvič izšlo leta 1979, odtlej pa je doživelo že nekaj izdaj in je močno vplivalo zlasti na generacije srednješolcev in študentov – generacije, ki stopa v dejavno družbeno življenje.

Junaki romana pripadajo rodu, ki se izoblikoval po letu 1968, generaciji, ki jo opredeljuje upor do obstoječega sistema in ki je znova odkrila ljubezen, tovarištvo kot tisti vrednoti, ki osmišljujeta življenje ter edini lahko presežeta smrt, utelešeno v nosilcih strahovlade in totalitarizma.

Osrednja tema filma je ljubezen med Romanom in Lenoro.

Roman in njegov prijatelj Rodin vandrata po mistični dolenjski pokrajini in se med svojimi potepanji srečujeta z miti in legendami izpod Gorjancev. Na enem od potepanj Roman sreča Lenoro, ki ga očara na prvi pogled. Rad bi izvedel kaj več o njej, vendar je Lenora odeta v tančico skrivnosti in povezana z vplivnim političnim veljakom Kartnerwaldom. Ljubezen in življenje gresta vsak svojo pot. Bežna srečanja Romana in Lenore so začinjena s strastjo in skrivnostjo. V zaključku prvega dela filma se Lenora poroči, Rodin pa odide v Ameriko. Romanu se svet podre. Umakne se v osamo in tako minejo leta, dokler se Rodin zopet ne vrne iz Amerike ter prijatelja odpelje nazaj na Dolenjsko. Tam se dogajajo skrivnostni umori, ki jih prijatelj Jup povezuje z vesoljci, ker v vampirje ne verjame. Roman zopet sreča Lenoro, ki pa je tokrat ujeta v močnejše pasti. Kartnerwald in njen mož Krot sta sicer mrtva, vendar je (politična) moč še vedno v njunih rokah. S pomočjo župnika Lesjaka pa se naši junaki rešijo iz objema temačnih sil in ljubezen zasije v polnem sijaju.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2024. Vse pravice pridržane