Spored

TV Spored medijske hiše Delo

Zdaj

Sovražnik pred vrati

Enemy at the Gates

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Cinemax
Ponedeljek, 3. 4. 2023
23:55 - 02:05
 
Film • Drama
130 min
Združene države Amerike, 2001
8 /10
82%
Režija: Jean-Jacques Annaud
Igrajo
Jude Law
Ed Harris
Joseph Fiennes
Rachel Weisz
Bob Hoskins
In še: Ron Perlman, Eva Mattes, Gabriel Thomson, Matthias Habich, Sophie Rois
Prikaži več
Med obleganjem Stalingrada postane spretnost ruskega ostrostrelca Vasilija legendarna. Nato pa Nemci pošljejo nadenj svojega elitnega ostrostrelca.

Piše se leto 1942 in nemška vojska z vsemi silami napade Rusijo. Pod vodstvom odločnega Hruščova (Bob Hoskins) se prebivalci Stalingrada pogumno upirajo zavojevalcem, pri čemer jih spodbujajo uspehi krajevnega junaka Vasilija Zajceva (Jude Law).

Mladenič, ki je ob dedu lovcu odrastel s puško, je s smrtonosno spretnostjo in ostrostrelsko učinkovitostjo postal legenda med ruskimi vojaki – tudi po zaslugi propagande njegovega najboljšega prijatelja, mladega politkomisarja Danilova (Joseph Fiennes). Po mnogih žrtvah, zlasti med svojimi oficirji, Nemci pošljejo nad Vasilija svojega najboljšega, najbolj izkušenega ostrostrelca majorja Königa (Ed Harris).

Med ruševinami Stalingrada se odvija tudi ljubezenska zgodba. Vasilij in Danilov se oba zaljubita v čedno vojakinjo (Rachel Weisz), politkomisar pa iz ljubosumja prepusti Vasilija nemškemu nasprotniku. Medtem ko mesto gori, se gresta Vasilij in major König zapleteno igro mačke in miši, v kateri šteje potrpežljivost, vztrajnost in ostro oko – ter tako zanetita lastno vojno junaštva, časti in zvestobe domovini.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2023. Vse pravice pridržane