Spored

TV Spored medijske hiše Delo

Zdaj
Deli z ostalimi:
Na sporedu
HBO 3
Sobota, 16. 3. 2024
01:30 - 03:55
 
Film • Akcija
145 min
Združene države Amerike, 2001
8 /10
88%
Režija: Ridley Scott
Igrajo
Josh Hartnett
Ewan McGregor
Tom Sizemore
Eric Bana
William Fichtner
In še: Ewen Bremner, Sam Shepard, Gabriel Casseus, Kim Coates, Hugh Dancy
Prikaži več
Vojna drama temelji na resničnih dogodkih in je povzetek akcij ob ameriški invaziji na Somalijo oktobra leta 1993, ki pa se je pogubno končala.

Gre za junaško pripoved o skupini elitnih ameriških vojakov, ki so jih leta 1993 kot del mirovne operacije poslali v somalsko glavno mesto Mogadiš. Naloga vojakov je ujeti dva poročnika somalijskega vojaškega poveljnika Mohameda Farraha Aidida, da bi tako zajezili državljansko vojno in ublažili lakoto, ki je pustošila med sestradanimi ljudmi.

Fantje so v Somalijo prišli z miroljubnimi nameni, namesto tega pa so doživeli nepričakovan preobrat in kruto lekcijo o pravi naravi vojne. Ko so somalijski uporniki sestrelili dva ameriška helikopterja tipa črni jastreb, se je vse skupaj spremenilo v napeto bitko s časom. Američani so poskušali rešiti preživeli letalski ekipi in vojake na tleh, ki so bili 18 peklenskih ur ujeti v najbolj sovražnem predelu Mogadiša.

Krvava bitka je bila največji spopad ameriške vojske po vietnamski vojni. Večino zgodbe podoživimo skozi oči mladega vojaka Matta Eversmanna.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2024. Vse pravice pridržane