Spored

TV Spored medijske hiše Delo

Zdaj

Romy in Alain: Večna zaročenca

Romy et Alain, les éternels fiancés (aka. Romy Schneider and Alain Delon An Enduring Passion)

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Hrvatska radiotelevizija 2
Sobota, 19. 10. 2024
15:05 - 16:00
 
Dokumentarni program • Biografija
55 min
Francija, 2022
7 /10
Brez ocene
Režija: Olivier Monssens
Igrajo
Delphine Ysaye
Volker Hanisch
Christina von Weltzien
Martin May
Clémentine Deroudille
In še: Costa-Gavras, Jean-Marie Périer, Sophie Grimaldi, Volker Schlöndorff, Alain Terzian
Prikaži več
Dva nekoč strastna ljubimca, Romy Schneider in Alain Delon, sta ostala tesno povezana vse do igralkine smrti leta 1982.

Ganljiv dokumentarec na podlagi arhivskih posnetkov in pogovorov s sogovorniki spremlja zgodovino tega večnega para.

Alain Delon je bil star 22 let in javnosti še vedno neznan, ko ga je tri leta mlajša kolegica Romy Schneider, ki jo je v zvezdniški status povzdignila saga o Sissi, izbrala za vlogo v filmu Christine. Slavna nemška igralka in francoski upornik z jekleno modrimi očmi sta se zaljubila med snemanjem filma. Ta ljubezen je trajala pet let.

A medtem ko je Delon spet dobil priložnost, da pokaže svoj talent v filmu V zenitu sonca, je kariera njegove drage zastala. Luchino Visconti, režiser filma Rocco and His Brothers, v katerem je Delon igral, je obudil igralkino kariero s Pity she's a Whore, v katerem sta oba zaigrala. Zahvaljujoč temu filmu je francosko občinstvo opazilo Romyjin dar.

Ko se je konec leta 1963 vrnila iz ZDA, kjer je pripravljala pogodbo s Columbio, so igralko pozdravili s temi poslovilnimi besedami: Vračam ti svobodo, a ti zapuščam svoje srce. Alain jo je zapustil zaradi bodoče žene Nathalie Delon, ki je naslednje leto rodila sina.

Depresivna Romy je pobegnila v Berlin, kjer so se njene sanje o igralstvu kmalu končale. Poročila se je z režiserjem Harryjem Meyenom, ki jo je vpeljal v svet pomirjeval, in leta 1966 rodila malega Davida. Po tem se je umaknila v vlogo gospodinje.

Iz te stiske jo je potegnil Alain Delon, ki jo je vsilil občinstvu v filmu Jacquesa Deraya Umor v bazenu iz leta 1968, v katerem je njuna intimnost očitna.

Nato je igralka celo desetletje igrala velike vloge, predvsem pod vodstvom Clauda Sauteta, in se zapletala v razmerja, obsojena na propad. Tako je bila s pokojnim Jean-Louisom Trintignantom med snemanjem filma Vlak ali z Jacquesom Dutroncom, igralkinim partnerjem v filmu Važno je ljubiti.

Alain je igral pomembne vloge z Mireille Darc in zgradil kariero. Od Melvillovih detektivskih filmov, kot je Rdeči krog, je prešel na bolj komercialne filme, kot sta Smrt pokvarjene podgane in Nevaren poklic.

Tako kot v Umoru Trockega Josepha Loseyja sta nekdanja zaljubljenca skupaj preživela uspehe in tragedije. Po tragični smrti Romyjinega sina Davida ji je Alain odhitel na pomoč.

Leto pozneje, ob igralkini smrti 29. maja 1982, je Alain Delon organiziral njen pogreb.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2024. Vse pravice pridržane