Spored

TV Spored medijske hiše Delo

Zdaj

Prevzetnost in pristranost

Pride and Prejudice

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Hrvatska radiotelevizija 1
Nedelja, 11. 6. 2023
16:50 - 19:00
 
Film • Romantični
130 min
Francija, 2005
8 /10
Brez ocene
Režija: Joe Wright
Igrajo
Keira Knightley
Talulah Riley
Rosamund Pike
Jena Malone
Carey Mulligan
In še: Donald Sutherland, Brenda Blethyn, Claudie Blakley, Sylvester Morand, Simon Woods
Prikaži več
Iskrice letijo, ko živahna, a revna, Elizabeth sreča bogatega in ponosnega gospoda Darcyja. Bosta lahko premagala svoj ponos in predsodke?

To je klasična zgodba o ljubezni in nerazumevanje v razredno močno razslojeni Angliji konca 18. stoletja. Pet sester Bennet – Elizabeth ali Lizzie (Keira Knightley), Jane (Rosamund Pike), Lydia (Jena Malone), Mary (Talulah Riley) in Kitty (Carey Mulligan) – odrašča ob materi (dvakratna nominiranka za oskarja Brenda Blethyn), ki upa, da jim bo lahko našla bogate može in jim tako priskrbela varno prihodnost.

Toda živahna in inteligentna Elizabeth si kljub temu prizadeva, da bi imelo njeno življenje širšo perspektivo. Pri tem jo podpira ljubeči oče (dvakratni nominiranec za zlati globus Donald Sutherland). Ko se v bližnjo vilo priseli bogat samec g. Bingley (Simon Woods), pri Bennetovih završi. G. Bingleyja namreč obdajajo svetovljanski prijatelji iz Londona, kraj pa obiščejo tudi vojaki, zato snubcev za Bennetove sestre res ne bo manjkalo.

Zares najstarejša Jane, nežno in lepo dekle, osvoji srce g. Bingleyja. Lizzie pa spozna čednega in – kot se zdi – snobovskega g. Darcyja (Matthew Macfadyen). A čeprav se pogosto srečujejo, obeti niso najboljši. Lizzie zasnubi ostudni daljni bratranec g. Collins (Tom Hollander), ona pa ga materinemu obupu navkljub zavrne. Le njen oče njeno odločitev odobrava.

Ko g. Bingley nenadoma odide v London in s tem globoko užalosti Jane, je Lizzie prepričana, da je za vse skupaj kriv g. Darcy. Toda težave z najmlajšo Lydio Lizzie kmalu odprejo oči. Spozna, kaj v resnici čuti do g. Darcyja. Čustvena zgodba se dotakne prav vseh in Bennetove ter vse v njihovi bližini opomni, kaj je v življenju najpomembnejše.

Trenutno ni na sporedu.
Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2023. Vse pravice pridržane