Spored

TV Spored medijske hiše Delo

Zdaj

Margaret Atwood: Beseda za besedo je moč

Margaret Atwood: A Word after a Word after a Word is Power

Deli z ostalimi:
Na sporedu
HBO 3
Sreda, 16. 2. 2022
03:00 - 04:30
 
Film • Dokumentarni
90 min
Kanada, 2019
8 /10
Brez ocene
Režija: Nancy Lang, Peter Raymont
Igrajo
Carl Atwood
Harold Atwood
Margaret Atwood
Ruth Atwood
Elena Ceausescu
In še: Nicolae Ceausescu, Johnnie Christmas, Adrienne Clarkson, Louise Dennys, Peter Florence
Prikaži več
Dokumentarec odgovarja na vprašanje kdo je pravzaprav avtorica priljubljenega romana ''Deklina zgodba''.

Uspeh televizijske priredbe njenega odmevnega romana "Deklina zgodba" je ime pisateljice Margaret Atwood povzdignil v tržno znamko. Milijoni bralcev na pamet poznajo njene knjige od prve do zadnje strani, le malo pa jih ve, kdo je ženska in avtorica za to zgodbo.

Režiserja Nancy Lang in Peter Raymont sta s snemalno ekipo več kot eno leto spremljala Atwoodovo in njenega pokojnega partnerja Graema Gibsona. Atwoodova in Gibson sta potovala na gostujoča predavanja, kjer so pisateljico z navdušenjem sprejela občinstva vseh starosti: od študentov v Chicagu ter ljubiteljev knjig na literarnem festivalu v Walesu, do zagovornikov človekovih pravic v Amsterdamu.

Obiskala sta tudi prizorišče snemanja "Dekline zgodbe", televizijske priredbe Margaretinega romana iz leta 1985. Tam sta spoznala glavno igralko Elizabeth Moss ter kostumografinjo Ane Crabtree. Ta je oblikovala rdeče uniforme, ki jih v seriji nosijo ''dekle'' in ki so sprožile feministične proteste po celem svetu.

Dokumentarec se dotakne tudi pisateljičine preteklosti: njenega odraščanja brez televizije v kanadski divjini; časa, ki ga je kot mlada pesnica preživela na Harvardu ter srečanja s partnerjem Graemom Gibsonom in njunega političnega aktivizma. Prijatelji, svojci in sama Atwoodova delijo osebne izpovedi.

Skozi film pa so predstavljena tudi avtoričina glavna literarna dela ter osebni in družbeni dejavniki, ki se pojavljajo v njenih zgodbah. Margaret Atwood je napisala 16 romanov, 17 pesniških zbirk, 10 neleposlovnih del, 8 otroških knjig ter grafičnih romanov. Zares zaslovela pa je šele pri 78-iih letih.

Bralci se soočeni z vzponom avtoritarnih politikov, hitrim razvojem tehnologije ter podnebnimi spremembami vse bolj obračajo na njena dela. Težko pričakovano nadaljevanje ''Dekline zgodbe'' je roman ''Testamenti'', za katerega je leta 2019 prejela nagrado booker.

Trenutno ni na sporedu.
Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2022. Vse pravice pridržane