Spored

TV Spored medijske hiše Delo

Zdaj

Anglež, ki je šel na hrib in se vrnil z gore

The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Cinemax
Sobota, 29. 4. 2023
12:05 - 13:45
 
Film • Komedija
100 min
Velika Britanija, 1995
7 /10
54%
Režija: Christopher Monger
Igrajo
Hugh Grant
Tara Fitzgerald
Colm Meaney
Ian McNeice
Ian Hart
In še: Kenneth Griffith, Tudor Vaughan, Hugh Vaughan, Robert Pugh, Robert Blythe
Prikaži več
Britanska kartografa užalita vaščane, ko njihovo goro razglasita za hrib. A kmalu ugotovita, da se čudaški krajani ne bodo dali kar tako zmesti.

Reginald Anson (Hugh Grant) in George Garrard (Ian McNeice), britanska kartografa z urada za zemljemerstvo njenega veličanstva, službeno prispeta v odmaknjeno valižansko mestece Ffynnon Garw.

Najljubša krajevna znamenitost ter naravni ponos čudaških prebivalcev je vzpetina nad mestom, ki so jo poimenovali po samem kraju in za katero trdijo, da je prva prava gora v Walesu. Menda jih je že od nekdaj varovala pred napadi Rimljanov, Saksoncev, Nordijcev in drugih zavojevalcev. Reginald in George vestno opravita višinske meritve in za krajane imata vse prej kot spodbudne novice.

Da bi vzpetina uradno veljala za goro, mora biti po državnem zakonu visoka vsaj 1000 čevljev, na vrhu Ffynnon Garwa pa sta izmerila komaj 930 čevljev. Potemtakem gre zgolj za velik hrib. Meščani so užaljeni, pretreseni in globoko razočarani. Nikakor se ne bodo sprijaznili z novo oznako. Še ena meritev pokaže, da bi se dalo rezultate prikazati tudi malce drugače, a še tako velikodušna ocena ne presega višine 984 čevljev.

Zdaj gre za ponos in sloves mesteca Ffynnon Garw, ki sta ga omadeževala birokratska angleška prišleka – in krajani pod vodstvom iznajdljivega gostilničarja se ne bodo dali kar tako zmesti. Hribu bodo pač dodali 16 čevljev, naj stane, kar hoče. Če verjamete ali ne, nenavadna komedija dejansko temelji na nekaterih resničnih dogodkih.

Trenutno ni na sporedu.
Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2023. Vse pravice pridržane