Spored

TV Spored medijske hiše Delo

Zdaj

Evropa od zgoraj: Islandija

Europe From Above: Iceland

Deli z ostalimi:
Na sporedu
National Geographic
Danes, 7. 12. 2021
20:00 - 21:00
 
Dokumentarni program • Potopis
60 min
Velika Britanija, 2021, S 3, E 6
8 /10
Brez ocene
Režija: Didi Mae Hand, Thomas Hewitson, Joby Lubman
Igrajo
Julian Barratt
V tej seriji veličastnih potovanj iz zraka razkrivamo najpomembnejše evropske države, ki jih kot takih še ne poznamo.

Islandija je eno najboljših krajev na svetu za opazovanje kitov. Z obale Islandije je mogoče opaziti več kot 20 vrst kitov, toda izmed vseh pa je kit grbavec največji in najbolj skrivnosten. Iz naše edinstvene zračne perspektive lahko vidimo pravi obseg teh veličastnih bitij, kako popolnoma zasenčijo majhen čoln raziskovalcev.

Flota ogromnih strojev za kidanje snega se v natančno določeni obliki poda na pot, da bi očistili vzletno-pristajalno stezo največjega islandskega letališča. Na voljo pa imajo le 30 minut. Naše zračne kamere sledijo devetim od teh snežnih plugov, kako se z baletno natančnostjo vozijo v formaciji in strgajo sneg ter led s 45 m širokega odseka asfalta.

Pokrajina, ki obdaja največji islandski ledenik Vatnajökull, je kot film iz znanstvenofantastične uspešnice. Ko ledenik napreduje proti morju, se od njega lomijo velike ledene gore in se počasi topijo ter tako tvorijo ledeniško laguno. Naši droni preletijo laguno in razkrivajo, da ta nezemeljska pokrajina ni popolnoma brez življenja – ena pogumna duša se sooča z zimskim mrazom.

V čudoviti severno-islandski regiji Skagafjörður se poleti prosto giblje na stotine poldivjih konj. Toda jeseni pridejo kmetje, da bi jih zbrali na eno mesto, razvrstili po lastnikih in jih za hladno zimo odpeljali domov. Danes se bo kmet Halldór Steingrímsson pridružil velikemu zbiranju konjev, ki ga lahko najbolje razumemo le iz zraka.

Ena stavba prevladuje na obzorju glavnega mesta Islandije Reykjavika. Najvišja cerkev Islandije leži visoko na hribu v bližini središča mesta in velja za arhitekturno ikono ter je s svojimi 74 metri višine ena najvišjih stavb v državi. Gradili so jo 41 let in se ponaša z osupljivimi šesterokotnimi stebri, ki se vzpenjajo ob strani glavnega stolpa in odražajo vulkanske bazaltne stebre enakih oblik, ki jih najdemo po vsej Islandiji. Sigríður Hjálmarsdóttir je odgovorna, da cerkev ohranja v svoji neokrnjeni obliki. Puščanje oken nad oltarjem pomeni, da je notranjost te sodobne mojstrovine zdaj ogrožena. Od zgoraj opazujemo, kako mojstrski popravljalci obnavljajo tesnila med okni in kamnom, ki se dvigajo visoko ob strani cerkve.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2021. Vse pravice pridržane