Spored

TV Spored medijske hiše Delo

Zdaj

Evropa od zgoraj: Irska

Europe From Above: Norway

Deli z ostalimi:
Na sporedu
National Geographic
Danes, 28. 1. 2022
07:55 - 08:50
 
Dokumentarni program • Potopis
55 min
Velika Britanija, 2021, S 3, E 1
8 /10
Brez ocene
Igrajo
Julian Barratt
Eivind Birkeland
Kristine Shay Dufey
Kai Haraldseth
Morten Klauer
In še: Ingmar Kroken, Gunhild Lurås, Henning Nielsen, Hilde Horgen Thorsdad, Anne Tysvaer
Prikaži več
V tej seriji veličastnih potovanj iz zraka razkrivamo najpomembnejše evropske države, ki jih kot takih še ne poznamo.

Edinstveno zračno potovanje po Norveški pokaže najdaljši podvodni kabel, obnovo cerkve iz 13. stoletja in čudovito poštno pot.

Norveški gozdarji na začetku adventa posekajo, prenesejo in osvetlijo največje božično drevo v Oslu. Božično drevo na univerzitetnem trgu prestolnice predstavlja stoletni narodni običaj – ogromno drevo, ki se dviga več kot 20 metrov visoko.

Družinska kmetija Klauer v odmaknjenem zaselku Innset nad polarnim krogom je dom 86 haskijem ... in število kar raste. Vsako leto se krdelu pridružijo novi mladički, ki bodo vlekli sani za drzne zimske turistične odprave. Danes bo en tak mladiček opravil zadnji del usposabljanja, preden bo postal polnopravni vprežni pes.

Na koncu zime, ko nad zahodno Norveško preneha snežiti, je čas, da se osupljivi gorski prelaz Trollstigen znova odpre. Pridružimo se inženirjem, pred katerimi stoji epski izziv kidanja snega s ceste.

Norveške lesene cerkve so pravo čudo inženirstva. Ta srednjeveška čudesa so v celoti zgrajena iz lesa, a so zaradi doslednega vzdrževanja predanih obrtnikov preživela stoletja.

V zadnjih letih si je Norveška priborila svetovni ugled za vrhunsko oblikovanje. V Oslu en projekt to ponazarja bolj kot kateri koli drug. Z resnično monumentalnim projektom Waterfront spreminjajo staro industrijsko območje ob fjordu v futuristično arhitekturno čudežno deželo, ki bo mesto razširila vse do bregov Oslofjorda.

Najpomembnejšo zgradbo predstavlja Narodna operna hiša. Ta arhitekturna mojstrovina je zasnovana, da odraža fantastične pokrajine Norveške. Njena strmo nagnjena streha se spušča tik do tal in je obložena s 36.000 belimi italijanskimi marmornimi ploščami ter spominja na ledeno goro, ki se dviga iz Oslofjorda.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2022. Vse pravice pridržane