O ČILIJIH
Jernej Stipanič je uporabnost čilijev spoznaval, ko sta s soprogo potovala po južni Ameriki in Aziji. Nato sta nekaj grmičkov posadila na svojem vrtu, iz njih je nastal nasad. Oktobra so z gred v rastlinjaku pobrali še zadnje pekoče plodove, ob tem nas seznanili s številnimi zanimivostmi iz gojenja in predelave čilijev.
PREZIMIMO POSODOVKE
Ko prva jutranja slana prekrije vrtove in travnike, je zadnji čas, da posodovke prestavimo v notranje prostore. Posodovke so tiste rastline, ki z izjemo obalnega pasu pri nas ne prezimijo na prostem. Tako je storila tudi gospa Mojca iz Ljubljane. Obiskala jo je strokovnjakinja kluba Gaia.
ŠE POTAKNIMO ČEBULNICE
Še je čas, da v lonce ali na gredice potaknemo čebulice spomladi cvetočih čebulnic. Kako naj bodo videti čebulice, iz katerih bodo zrasli tulipani, narcise, …
DEGUSTACIJA PEKOČIH OMAK
Večino pridelanih čilijev pri družini Stipanič predelajo v omake. Poslužujejo se postopka fermentacije, omake zorijo več let. Voditeljica in novinarka oddaje se je opogumila in pokusila vse njihove omake, od blagih do najbolj pekočih…