Spletna mesta Dela d.o.o. uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?
Režija: Astrid Miller, Johannes Berger, Stephan Krasser
Dokumentarni film raziskuje čudoviti svet jajc v vseh njihovih oblikah in razkriva fascinantne podrobnosti o tem pogosto spregledanem čudežu narave.
Večina ljudi se z njim sreča vsak dan v eni od številnih obliki: jajce. Na svetu vsako leto zaužijemo 1200 milijard jajc – v povprečju 160 na osebo. Kokošja jajca so najbolj priljubljena jajca na svetu, a jajce je več kot uravnotežen zajtrk. Jajca so čudež narave in so na voljo v vseh oblikah, velikostih in barvah. Ptice, ribe, dvoživke in žuželke odlagajo jajca popolnoma prilagojena svojemu življenjskemu okolju. Namibijska riba kili naseljuje eno najtoplejših območij na svetu. Če se školjke z jajčeci posušijo, lahko jajčeca v suhem pesku preživijo več mesecev. Samice sleda v severnem Atlantiku izleže do 50.000 jajčec in potomce pusti prepuščene same sebi. Enako velja za ribniške želve in pikapolonice, le da želve svoja jajčeca skrivajo v zemlji, pikapolonice pa jih pospravijo pod listje, da jih zaščitijo pred vremenskimi vplivi. V Zimbabveju tkalke odlagajo jajca v skupna gnezda, medtem ko so jajca njork s tankim kljunom oblikovana tako, da jih ščitijo pred kotaljenjem po strmih pobočjih. Nojeva jajca so bela in odbijajo sončno toploto – a jih lačni šakali zato lažje opazijo.