Spored

TV Spored medijske hiše Delo

Zdaj

Robotska revolucija

Robot Revolution

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Da Vinci Learning
Nedelja, 9. 5. 2021
00:00 - 01:00
 
Dokumentarni program • Tehnika
60 min
Avstralija, 2008
8 /10
Brez ocene
Režija: Andrea Ulbrick
Igrajo
Daniel H. Wilson
Dokumentarec spremlja enega največjih strokovnjakov za robotiko. Ustvaril bo prvega človeškega robota, ki se bo dejansko sporazumeval.

Robotska revolucija je prodoren hibridni znanstveni dokumentarni film, ki raziskuje umetno inteligenco in robotiko. Sledi enemu največjih umov na svetu, profesorju Rodneyju Brooksu, ter daje ekskluzivni vpogled v turbulentno ozadje enega najbolj impresivnih robotskih laboratorijev na svetu. Brooks je bil v ospredju osupljivega obdobja v robotski zgodovini.

Po dolgih letih poskusov, da bi zgradil stroje, ki zares znajo misliti, je Brooks s predano skupino znanstvenikov prepričan, da se nahajajo na tehnološki prelomnici. Njihov cilj je izdelati uporabniško različico prvega zares odzivnega, socialno interaktivnega človeku podobnega robota. Prototip bo moral imeti sisteme za vizualno zaznavanje ter sposobnost enako kompleksnega premikanja oči, kot jo imamo ljudje, a tudi čut za sluh in tip – v bistvu zmožnost učenja skozi izkušnje.

Med znanji, ki ponazarjajo človeško inteligenco, je zmožnost učenja najbrž najtežje razložiti in programirati. Robot se mora znati soočiti z nepredvidenimi okoliščinami in to storiti varno tako na delovnem mestu kot v domu.

Trenutno ni na sporedu.
Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2021. Vse pravice pridržane