Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj

Oče naroda: Portret Janeza Stanovnika

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Slovenija 2
Sobota, 15. 2. 2020
22:45 - 23:55
 
Dokumentarni program • Biografija
70 min
Slovenija, 2013
Brez ocene
Brez ocene
Portret slovenskega politika, pravnika in ekonomista Janeza Stanovnika, rojenega 1922 v Ljubljani, je nastajal v času pred njegovo 90-letnico.

Je srečanje z živahno osebnostjo bistrega in pronicljivega duha. Današnja srednja generacija se ga gotovo najbolj spominja iz časa ob koncu 80-ih let, ko je bil predsednik predsedstva SR Slovenije (1988–1990) in si je »prislužil« naziv oče naroda. Veliko manj pa je znana njegova življenjska pot, ki jo je prehodil kot krščanski socialist, potem partizan, udeleženec NOB, pa šef kabineta Edvarda Kardelja, s katerim se je udeležil Pariške mirovne konference leta 1947.

Zanimala ga je ekonomija in mednarodni odnosi, to ga je prek različnih službenih funkcij pripeljalo na dolgoletno delo v tujini. Bil je generalni podsekretar OZN, po položaju drugi človek te mednarodne organizacije. Danes je še vedno aktiven in je že deset let predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Vedno poudarja, da smo vsi ljudje rojeni enaki, z neodtujljivo pravico do življenja in do iskanja sreče.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019. Vse pravice pridržane