Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj
Deli z ostalimi:
Na sporedu
Slovenija 2
Sobota, 16. 11. 2019
11:05 - 12:15
 
Film • Dokumentarni
70 min
Slovenija, 2014
6 /10
Brez ocene
Režija: Urša Menart
Igrajo
Nina Cvar
Štefka Drolc
Mojca Fatur
Nina Ivanišin
Polona Juh
In še: Milada Kalezić, Varja Mocnik, Doroteja Nadrah, Tina Poglajen, Nina Rakovec
Prikaži več
Dokumentarni film raziskuje vlogo žensk v slovenskem filmu in v filmskih klasikah išče obraze spreminjanja položaja žensk v družbi.

S pomočjo statistike (koliko ženskih likov nastopa v slovenskih filmih, koliko v primerjavi z moškimi, koliko je glavnih ženskih vlog, koliko se jih sleče, koliko tragično konča itd.) in z analizo najpogostejših stavkov, ki jih v slovenskem filmu izrekajo ženske, razkrije stereotipe ženskih in tudi moških karakterjev, ki se pojavljajo skozi celotno zgodovino slovenskega filma.

Skozi pogovore s filmskimi igralkami, Štefko Drolc, Špelo Rozin, Mileno Zupančič, Milado Kalezić, Polono Juh, Pio Zemljič, Mojco Fatur, Nino Ivanišin, Nino Rakovec in Dorotejo Nadrah, teoretičarkami Tino Poglajen, Nino Cvar, Majdo Širca in redkimi ustvarjalkami, Varjo Močnik, Majo Weiss in Barbaro Zemljič, pa razkrije, kakšna je značilna slovenska filmska junakinja, kakšne vloge so v slovenskem filmu zaupane ženskam in kakšne so izkušnje igralk z njimi.

Dokumentarni film se dotakne tako junakinj v dobesednem pomenu, značilnih za številne partizanske filme, kot tudi ustaljenih klišejev: trpeča mati, nedolžna in nevedna žrtev, prešuštnica, opravljivka. V intervjujih z igralkami, ki so mnoge od teh vlog tudi upodobile, išče podobnosti in razlike med temi liki in njimi samimi.

Posebnost mnogih slovenskih filmskih klasik je tudi ta, da od Hiperbole (Olga Bedjanič, Vesna, 1953) dalje precej najprepoznavnejših komičnih vložkov zaupajo igralkam. Dokumentarni film tako predstavi zgodovino ženskih komičnih vlog od prve slovenske komedije prek emancipirane Meri (To so gadi) do sodobnejših likov, ki jih srečujemo vedno redkeje, in se sprašuje, s katero filmsko junakinjo so se najbolj identificirale slovenske gledalke.

Trenutno ni na sporedu.
Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2020. Vse pravice pridržane