Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj

Govori glasneje

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Slovenija 2
Sreda, 1. 7. 2020
23:10 - 00:00
 
Film • Dokumentarni
50 min
Slovenija
Brez ocene
Brez ocene
En dan, anonimnost vsakdanjika, drugačne so le zgodbe treh junakov.

Igralec Jernej Šugman je pobegnil pred podobami vojne in nasilja. Noč je prespal v osebnem avtu, nekje na makadamski poti. Zbudi ga državljan Goran Šalamon, ki ob zori zapoje ljubezensko balado. Državljanka Sara Dirnbek pa je prišla na delo in se prebuja s skodelico kave.

Igralec se pripravlja na svojo dramsko vlogo. Zvečer bo uprizoril monolog o izgubi kraljestva, človeka in ljubezni. Jernej Šugman obišče njemu pomembne ljudi: peka, osebje v reševalnem vozilu, osebje v mestni kanalizaciji … Gleda, posluša, se uči. Na odpadu avtomobilov in v podzemnem kanalu se sprašuje o resnici. Kje naj jo išče? Jo najde v sebi ali v drugih? Za čustveno občutljivost igralec uporabi tehniko preigravanja med protagonistom in antagonistom.

Državljan Goran Šalamon obišče termoelektrarno in razdelilno transformatorsko postajo. Zasleduje električno energijo, ker človeku prinaša luč. Državljan je gradbinec, inženir statike, in tudi on se sprašuje o resnici. Zakaj je izgnana s tega sveta? Zakaj je laž postala najnevarnejše orožje?

Državljanka opravlja delo čistilke. Čisti prostore javnega zavoda. Mlada ženska si ne postavlja težkih vprašanj, saj življenje že tako ni enostavno. Hoče le živeti… in preživeti.

Zvečer v dvorani mestne kanalizacije igralec uprizori monolog. Igra ga Jernej Šugman.

Čistilka je končala službo. Na postaji čaka avtobus. Državljanko snažilko igra Sara Dirnbek.

Inženir statike pa odpoje svojo ljubezensko balado. Državljan inženir je Goran Šalamon.

Svet je postavljen na glavo. Preganja nas strah. Obsedeni smo z varnostjo.

Sploh pa, kako naj ljubimo, če smo lačni? Govori mi glasneje.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2020. Vse pravice pridržane