Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj
Na sporedu
Slovenija 2
Ponedeljek, 17. 2. 2020
14:00 - 15:15
 
Dokumentarni program • Zgodovina
75 min
Slovenija, 2015
6 /10
Brez ocene
Režija: Martin Turk
Igrajo
Srecko Kermavner
Metka Petric
Igor Grdina
Fabjan Hafner
Miran Hladnik
In še: Dario Frandolic, Vasja Klavora, Marko Stepec, Vida Dezelak Baric, Miroslav Osojnik
Prikaži več
Roman Doberdob je nastajal v obdobju, ki ga je avtor Prežihov Voranc zaradi aktivnega političnega življenja preživljal v ilegali.

Leta 1930 Cankarjeva založba napove izid vojnega romana Doberdob pisatelja Prežihovega Voranca. Roman naj bi popisal tragične zgodbe vojakov, ki so se v prvi svetovni vojni borili na Doberdobski planoti, kjer se je bojeval tudi takrat dvaindvajsetletni pisatelj. Roman v resnici izide šele leta 1940, pisatelj pa ga v desetih letih od napovedi izida napiše kar trikrat, saj rokopis vedno znova izgine v nenavadnih okoliščinah – tudi zato, ker je nastajal v obdobju, ki ga je Prežihov Voranc kot politični aktivist večinoma preživel v ilegali. Voranc namreč ni bil le pisatelj, pač pa tudi eden prvih komunistov na Slovenskem, agent Kominterne, popotnik in poliglot, osebno pa zelo skromen mož z vrednotami, ki sčasoma niso bile več v duhu vse trše partijske ideologije.

Doberdob – roman upornika je igrano-dokumentarni film o trnovi poti edinega slovenskega avtobiografskega romana na temo prve svetovne vojne in portret njegovega klenega avtorja, pisatelja in političnega aktivista Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca.

Trenutno ni na sporedu.
Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2020. Vse pravice pridržane