Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj

Biti Mario

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Slovenija 2
Sobota, 17. 10. 2020
23:00 - 00:25
 
Film • Dokumentarni
85 min
Brez ocene
Brez ocene
Biti Mario je dokumentarni film o odhajanju. Dokončnem. Zdravniki so mu napovedali nekaj tednov, a jih je Mario presenetil in še vedno živi.

Mario je človek, ki pozna vse in ki ga vsi poznajo. Ve za vse, kar se v njegovem Mariboru dogaja. Predvsem pa je vrhunski bobnar. Oder je delil z odličnimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Preigraval je rock, etno in jazz, doma in v tujini.

Sredi njegovega glasbenega ustvarjanja izve, da je zbolel za terminalno obliko raka. Napoved je porazna. Rok trajanja prekratek, da bi ga sprejel. Želja in volja do življenja sta premočni, da bi se vdal. Sprejme vse, tudi zelo invazivne oblike zdravljenja. Čas se neusmiljeno izteka.

Na predlog režiserja dokumentarca sprejme izziv, da stopi pred kamero. Kot pred leti, ko sta že sodelovala pri projektu igranega filma. Scene iz resničnega življenja in fikcije se prepletajo v naključni analogiji.

Mario skozi pogovor ustvari neke vrste “revizijo“ svojega ustvarjanja. Od “benda do benda“ mu s svojimi spomini in replikami pri tem pomagajo njegovi glasbeni kolegi. Na ta način ustvarjajo reminiscenske podobe glasbenega ustvarjanja v Mariboru od konca osemdesetih do danes.

Soočanje z njegovo boleznijo in pričakovanim “odhodom“ odpira novo situacijo in pogled njegovim prijateljem. Tudi sam spoznava nekega novega Maria.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2020. Vse pravice pridržane