Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj

00:02:33 raja

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Slovenija 2
Sreda, 1. 7. 2020
18:00 - 18:55
 
Dokumentarni program • Biografija
55 min
Slovenija, 2014
Brez ocene
Brez ocene
Portret Jake Judniča.

Bila so sedemdeseta. Bil je čas, ko se je na pozicije zavihtela generacija, ki je imela v sebi novo senzibiliteto, za sabo pa hitro ekspanzijo novih medijev. Pohod muzike, entertainmenta, naglih menjav in hitrih – za tiste čase – sporočil je določal estetiko in življenjski stil.

Nova časovna enota za zaključen medijski izdelek je bila cca pol minute: toliko je trajal standardni teve oglaševalski spot. Določala ga ni vsebina, ampak cena za sekundo televizijskega časa. No, morda so ga optimizirali tudi raziskovalci potrošnikovega vedenja, a v vsakem primeru je ritem določal maksimalni učinek na minimalno časovno enoto.

Prva rešitev je na prvi pogled enostavna: geg in kolaž. A potem se vzpostavi razlika; ni kolaž kolažu enak in geg ni zmeraj geg. Tu se začne zgodba o Jaki Judniču, avtorju najbolj znanih spotov slovenskega teve zaslona.

Dokumentarec, ki jo pripoveduje, ne govori samo o njem, ozre se širše po ekonomiji in sociologiji tistega časa, vključi vse, ki so trasirali pot marketingu in profesionalizirali oglaševanje. Preleti ambicije in možnosti nacionalnega podjetništva in oriše razmere, v katerih je nacionalni projekt začel dobivati imena blagovnih znamk.

00:02:33 RAJA je film o svetovnem trendu, ki je pljusknil pod vznožje Alp. Številka iz naslova pa povprečna dolžina, v katero je moral Judnič spraviti sporočila. Judničev portret predstavlja človeka, ki je v nekem trenutku senzibiliziral emocionalno narodno dediščino, preden sta jo ugrabili politika in masovna histerija.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2020. Vse pravice pridržane