Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj

Spomini: Lea Talanyi Pfeifer

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Slovenija 1
Torek, 3. 12. 2019
23:05 - 00:35
 
Dokumentarni program • Biografija
90 min
Slovenija, 2019, E 1
Brez ocene
Brez ocene
Bogate in globoke življenjske izkušnje, ki bodo širši skupini gledalcev pričarale utrip minulih epizod divjega 20. stoletja.

Zdravnica okulistka, primarij Lea Talanyi Pfeifer, je bila rojena leta 1927 v vasi Biserjane pri Sv. Juriju ob Ščavnici, že pred začetkom druge svetovne vojne pa se je družina po več vmesnih postajah preselila v Mursko Soboto, kjer živi še danes.

Lein oče Franc Temlin se je na svoji učni poti po evropskih prestolnicah že pred prvo svetovno vojno spoznal s komunističnimi idejami, potem pa v Budimpešti vstopil v Komunistično partijo Madžarske in leta 1919 sodeloval v revoluciji in pri ustanavljanju Madžarske sovjetske republike, ki je pod vodstvom Bele Kuna trajala le 133 dni. V skladu s komunističnimi internacionalističnimi pogledi na narode in manjšine se je dal preimenovati iz Franca Temlina v Ferenca Talanyija. V Budimpešti je spoznal tudi svojo bodočo ženo Szerafin Reigli.

Franc Talanyi je bil ena najbolj zanimivih oseb Prekmurja v prvi polovici preteklega stoletja, pisatelj, pesnik, novinar, urednik in založnik, sicer pa gostilničar in posestnik.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2020. Vse pravice pridržane