Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj

Na lepše

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Slovenija 1
Ponedeljek, 2. 12. 2019
11:20 - 12:00
 
Informativni program • Magazin
40 min
Slovenija, 2019
Brez ocene
Brez ocene
Oddaja o turizmu, ki predstavlja lepote slovenske pokrajine.

V tokratni oddaji Na lepše izpostavljamo 125 letnico Kleti Vipava 1894, ki letos praznuje 125 let. Kako razmišljajo avstrijski lastniki o prihodnjem razvoju te nekoč naše največje zadružne kleti, ki je preživela desetletje burnega lastništva in še danes nadaljuje tradicijo prve vinarske zadruge na Slovenskem. Povečuje se število kooperantov, na trg pa tudi prihajajo nove linije prestižnih vin, ki dobivajo svoje mesto na vinskih kartah najbolj uglednih restavracij - kar je še posebej pomembno glede na prihajajoči naziv Evropske gastronomske regije 2021.

V luči slednjega smo obiskali tudi družinsko kozjo farmo v Vremski dolini na meji med Krasom in Brkini. Kmetija je bila ena prvih, ki je na tem področju zopet znova pričela obujati tradicijo kozjereje - slednja je bila namreč v stari Jugoslaviji prepovedana. Kozji izdelki danes postajajo tudi vedno pogostejši izziv na krožnikih kuharskih mojstrov.

Obiskali smo BTC City, ki je na letošnjih Dnevih slovenskega turizma s strani Društva turističnih novinarjev prejel priznanje Kristalni Triglav. Nakupovalno središče, ki letno zabeleži 21 milijonov obiskovalcev, poleg ponudbe športnih in kulturnih dejavnosti, vedno bolj opozarja nase skozi kulinarični turizem. Slednji se razvija skozi blagovno znamko Food Bluz– Okusni Bluz in skupaj s tržnico in lastno pivovarno združuje več kot 70 kulinaričnih ponudnikov - kar je izjemen razvoj, če pomislimo, da je bilo pred štirimi desetletji kulinarična ponudba v BTC-ju omejena zgolj na eno menzo.

Z vodilno slovensko poznavalko žganih pijač Majdo Debevc smo odpirali potencial, ki ga imajo pri nas žgane pijače. Someljejka se trudi, da bi Slovencem skozi različna izobraževanja približala tudi odgovorno kulturo pitja - ne samo vina in piva - ampak tudi žganih pijače.

Za konec pa še utrinek iz 12.srečanje obrtnikov na Obali, kjer je s strani Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije, turistična oddaja Na lepše prejela priznanje za pomemben prispevek pri razvoju in promociji slovenskega turizma.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2020. Vse pravice pridržane