Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj

Ambienti

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Slovenija 1
Sobota, 15. 2. 2020
18:10 - 18:35
 
Nanizanka • Dokumentarni
25 min
Slovenija, 2020
Brez ocene
Brez ocene
Oddaja Ambienti bo raziskovala ljubezensko razmerje med Slovenijo in njenimi tujimi prebivalci. Zadnja letošnja oddaja.

Celotno 8. sezono oddaj Ambienti smo posvetili domovom s tradicijo, z zgodovino, z dušo. Poudarek bo še nekje drugje - na strastnih ljudeh. Na ljudeh, ki prepoznavajo vrednost in pomen slovenske stavbarske dediščine, tistih, ki jo predano obnavljajo in prilagajajo svojemu načinu življenja, ter tistih, ki v svojih stoletnih domovih pri življenju ohranjajo spomin na slovensko kulturo bivanja.

Že v prvi oddaji predstavimo vrt, ki se razprostira pa srednjeveških terasah pod Kostelskim gradom na Kolpi. Obdaja hišo, polno spominov na preteklost. Njeni lastniki so nekdanjemu skednju grajske pristave, ki na tem mestu stoji že vsaj 500 let, namenili novo vlogo.

Pa še primer prenove, ki jemlje sapo. Starejše meščansko stanovanje te prav posrka vase s svojimi dimenzijami, odprtostjo prostorov, ki pa na vsakem koraku izkazujejo pretanjen estetski čut lastnika in arhitektov.

Iz preteklosti pa v prihodnost, ki upajmo da bo čim bolj sončna. Predstavljamo vam prvi večstanovanjski objekt v Sloveniji, ki se lahko pohvali s sončno elektrarno. Našli smo ga na Jesenicah in morda se boste vprašali – pa je tam dovolj sonca za to – odgovor dobite v naši prvi oddaji!

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019. Vse pravice pridržane