Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj

Odprava na Mount Everest

Expedition Everest

Deli z ostalimi:
Na sporedu
National Geographic
Ponedeljek, 13. 7. 2020
08:50 - 09:40
 
Dokumentarni program • Družboslovje
50 min
2020, E 1
Brez ocene
Brez ocene
Znanstveniki in šerpe se odpravijo na pionirsko raziskovalno odpravo na Mount Everest, da bi na njem postavili najvišje ležečo vremensko postajo.

Znanstveniki se združijo na prelomni odpravi, na kateri želijo s potovanjem na najvišji vrh sveta odkriti več o podnebnih spremembah.

Geologi se spopadejo z ledenimi vodami na gumijastih čolnih, da bi pridobili vzorce iz središča jezera. Biologi razkrijejo, kako se bitja, ki živijo na visoki nadmorski višini, prilagajajo na segrevanje okolja.

Prek najnovejše tehnologije lidar si ogledamo presenetljive posnetke ledenika Khumbu, spremljamo pa tudi skupino klimatologov in šerp, ki se odpravi na tako imenovano območje smrti na višini 8.000 metrov, da bi postavili najvišje ležečo vremensko postajo.

V enourni oddaji združimo posnetke z odprave in intervjuje z vodilnimi strokovnjaki, šerpami in vodjami odprave ter vam tako razkrijemo, kaj tvegamo, kaj upamo, da bomo dosegli z novimi znanstvenimi pristopi, in kaj vodi sodelujoče, da v iskanju znanja na Mount Everestu tvegajo svoje življenje.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2020. Vse pravice pridržane