Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj

Lov za izgubljenim zakladom

Raiders of the Lost Ark

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Hrvatska radiotelevizija 2
Nedelja, 16. 2. 2020
20:05 - 22:01
 
Film • Akcija
116 min
Združene države Amerike, 1981
8 /10
96%
Režija: Steven Spielberg
Igrajo
Harrison Ford
Karen Allen
Paul Freeman
Ronald Lacey
John Rhys-Davies
In še: Denholm Elliott, Alfred Molina, Wolf Kahler, Anthony Higgins, Vic Tablian
Prikaži več
Arheolog in univerzitetni profesor Indiana J. mora najti mitološko skrinjo, preden pade v roke Adolfu Hitlerju, ki jo namerava uporabiti kot orožje.

Indiana Jones (Harrison Ford) ni povprečen arheolog. Ko ga prvič srečamo, je globoko v pragozdu Peruja leta 1936. medtem ko beži pred skrivnimi pastmi v starodavni jami (med drugim pred velikansko kamnito kroglo), da bi odnesel kipec božanstva iz čistega zlata.

Najdnino mu ukrade njegov osovraženi tekmec, francoski arheolog Belloq (Paul Freeman), ki namerava ubiti našega junaka. V prvem od mnogih poznejših pobegov se Indy izmakne Belloqu in skoči na vodno letalo. Se torej Indiana Jones sploh česa boji? Se, in sicer kač. Ko ga naslednjič srečamo, je spet prijazni leporečni profesor z očali, ki predava pred polno učilnico.

Dekan univerze Marcus Brody (Denholm Elliott) ga prepriča, da bi našel izgubljeno svetopisemsko skrinjo zaveze. Nacisti jo, kot kaže, že iščejo, da bi z mistiko obsedenemu Hitlerju prinesla nepremagljivo vojsko. Da bi našel skrinjo, mora Indy naprej poiskati starodavni medaljon, ki ga hrani njegov stari prijatelj Abner Ravenwood.

Z njegovo hčerjo Marion (Karen Allen) imata še neporavnane romantične račune. Kljub ljubezenskim nesoglasjem se spajdašita v pustolovskem vratolomnem lovu za zakladom, kjer tavata od polne sobane kač v podzemni grobnici do spektakularnega ognjemeta, ki ga povzroči odprtje skrinje zaveze.

Skupni projekt hollywoodskih čudežnih fantov Georga Lucasa in Stevena Spielberga, za katerega sta scenarij napisala slavna Lawrence Kasdan in Philip Kaufman, je ena sama vratolomna 115-minutna vožnja na vlaku smrti. Snemanje je stalo 22 milijonov dolarjev (skoraj trikrat več kot po prvotnih ocenah), film pa je v blagajne prinesel 200 milijonov dolarjev že pri prvem predvajanju.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2020. Vse pravice pridržane