Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj

Veter

Wiatr. Thriller dokumentalny

Deli z ostalimi:
Na sporedu
HBO 2
Četrtek, 16. 7. 2020
10:20 - 11:35
 
Film • Dokumentarni
75 min
Poljska, 2019
6 /10
Brez ocene
Režija: Michal Bielawski
Dokumentarec "Veter" je triler o boju običajnega človeka z mogočnimi silami narave.

"Hainy" je najbolj nepredvidljiva naravna sila v poljskih gorah. Gre za veter, ki redno piha spomladi in jeseni; nemogoče je napovedati, kdaj se bo spremenil v uničujoč orkan. Veter terja davek pri prebivalcih mesta Zakopane in okoliških krajev, saj očarljive gorske ceste spremeni v prizorišče neukročene narave.

Ko se veter okrepi, menda povzroča preganjavico in sproža nenavadno vedenje. Takrat se poveča število policijskih intervencij in tudi samomorov med ljudmi, bolnišnice pa sprejmejo več bolnikov s srčnimi obolenji kot običajno.

Večplastni dokumentarec prinaša dragocene izkušnje in opažanja ljudi, ki so obsojeni na ta nenavadni veter: zdravniki, meteorologi in planinci iz regije Podhale. Vidimo lahko njihov boj z naravnimi silami in strah, ki ga povzroča bližajoči se veter.

Film spremlja Tereso, v gozdu živečo pesnico, katere moč se odraža v nenavadni pronicljivosti, ki jo daje slutiti njena poezija. Tukaj je tudi odločni pastir Staszek, oče številčne družine, katere življenje je povezano z naravo. Delo in strast za Ewo je nujna zdravniška pomoč, Tomek pa je meteorolog, ki dela v odmaknjeni vremenski postaji v Hali Gąsienicowi.

Režiser izmenično namenja pozornost burnemu vedenju ljudi in spreminjajoči naravi: prestrašene živali, v vetru zibajoča se drevesa, veličastne gmote oblakov nad Visokimi Tatrami in premikanje zraka, ki naznanja prihod "hainyja".

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2020. Vse pravice pridržane