Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj

Preveliki za propad

Too Big to Fail

Deli z ostalimi:
Na sporedu
HBO 2
Četrtek, 14. 11. 2019
07:20 - 09:00
 
Film • Drama
100 min
Združene države Amerike, 2011
7 /10
76%
Režija: Curtis Hanson
Igrajo
James Woods
John Heard
William Hurt
Erin Dilly
Amy Carlson
In še: Topher Grace, Ayad Akhtar, Cynthia Nixon, Kathy Baker, Edward Asner
Prikaži več
Film prinaša osupljiv vpogled v zakulisje vzrokov gospodarske krize, ki je skoraj pokopala bančništvo v ZDA in vso ekonomijo skupaj z njim.

Na prelomu tisočletja je Wall Street cvetel, beležil je visoke zaslužke, večmilijonske plače in širitev trga nepremičnin. Vendar se je leta 2008 vse to porušilo. Do jeseni tistega leta je finančni sistem ZDA po letih deregulacije strmo padel zaradi hipotekarne krize in plenilskih posojil.

Kljub opozorilnim znakom ni nihče verjel, da so finančne ustanove ogrožene. Medtem ko se je tržišče čedalje bolj pogrezalo, je postalo jasno, da so banke prevelike, da bi padle - to pa je pomenilo svetovno gospodarsko krizo, kakršne še nismo videli.

Pripoved podrobno spremlja začetke finančne krize na Wall Streetu leta 2008 in raziskuje notranje svetove vplivnih ljudi, ki so se o usodi svetovnega gospodarstva odločili v vsega nekaj tednih. Zgodba spremlja finančnega ministra ZDA Henryja “Hanka” Paulsona (William Hurt), predsednika Sklada zveznih rezerv Bena Bernanka (Paul Giamatti) in predsednika newyorške Zvezne banke rezerv Timothyja Geithnerja (Billy Crudup) ter uradno osebje in člane kongresa v sodelovanju z najvplivnejšimi predsedniki velikih svetovnih združb, ki si prizadevajo preprečiti razpad državnega gospodarstva.

Film osvetli tako zapletene gospodarske koncepte kot tudi nasprotujoče si osebnosti finančnih mogotcev; je brezčasen opomnik, da se je bitka za gospodarsko blaginjo šele dobro začela.

Trenutno ni na sporedu.
Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2020. Vse pravice pridržane