Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj

Tekla bo kri

There Will Be Blood

Deli z ostalimi:
Na sporedu
HBO
Sobota, 6. 6. 2020
01:35 - 04:10
 
Film • Drama
155 min
Združene države Amerike, 2007
8 /10
Brez ocene
Režija: Paul Thomas Anderson
Igrajo
Daniel Day-Lewis
Martin Stringer
Matthew Braden Stringer
Jacob Stringer
Joseph Mussey
In še: Barry Del Sherman, Harrison Taylor, Stockton Taylor, Paul F. Tompkins, Dillon Freasier
Prikaži več
Epska drama o garaškem iskalcu srebra, ki se sčasoma preobrazi v samoniklega, neusmiljenega naftnega mogotca, zaslepljenega od črnega zlata.

Drama spremlja ljudi, ki so iskali srečo in bogastvo v času naftne mrzlice v Kaliforniji na prelomu 20. stoletja. Kronološko niza osebne dogodke iz življenja Daniela Plainviewa (dvakratni dobitnik oskarja Daniel Day-Lewis).

Pred gledalčevimi očmi se odvija Danielova prepričljiva in srhljiva preobrazba iz revnega garaškega iskalca srebra, ki sam skrbi za sina, v samoniklega naftnega mogotca, zaslepljenega od črnega zlata – v tolikšni meri, da v njem nihče, ki mu je blizu, kmalu ne prepozna več niti za trohico človeškega.

Med tistimi, ki so hodili z njim ali mu stopili na pot, sta najtežje breme njegove razčlovečenosti nosila njegov gluhonemi sin G. W. ter mladi pridigar Eli Sunday. Slednji predstavlja drugo vrsto obsedenosti in poblaznelosti, ki danes razkraja svet še bolj kot kdajkoli – obsedenost od institucionalizirane vere in resničnega pohlepa, ki ga sprenevedavo prikriva. Ko taka človeka trčita v navzkrižju interesov ter nasprotju ideologij, bo poleg nafte tekla tudi kri.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2020. Vse pravice pridržane