Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj

Feri

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Slovenija 2
Sreda, 15. 1. 2020
22:55 - 23:50
 
Film • Dokumentarni
55 min
Slovenija
Brez ocene
Brez ocene
Režija: Primož Meško
Dokumentarni film o Feriju Lainščku, enem najplodovitejših in priznanih slovenskih književnikov.

Film v ospredje postavlja bistvo ustvarjalnosti Ferija Lainščka, ki jo zaznamujejo predanost ljubezni, panonska pokrajina z reko Muro, prijateljstvo z Romi, prepletanje magičnega in realnega sveta ter vztrajno iskanje odgovorov na temeljna bivanjska vprašanja.

V filmu so posamezni izseki iz njegovega življenja povezani z ustvarjanjem pesmi o demonih. Kot se sprašuje Feri: Kam šli so demoni in kdo se tam vroče golote dotika. Zato so prikazani tako pohodi v fantazijski svet, v katerem vladajo magična bitja noči in usodna ruleta kot osamljenost ustvarjalca, ki jo prekinjajo srečanja s prijatelji, postavljanje kipa sove na domačem vrtu, obisk romskega naselja, pripovedovanje zgodb, ribarjenje ob Muri, sprehodi po ravnici, obujanje spominov na otroštvo in koncert s pevko Ditko, s katero Feri v zadnjem obdobju intenzivno sodeluje.

Ditka nazadnje zapoje uglasbeno pesem Demoni. Toda ali so bili s tem demoni, s katerimi se je spopadal pesnik, za vedno premagani, ali pa se bo kolo rulete znova zavrtelo, ko bo ustvarjal novo delo.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2020. Vse pravice pridržane