Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj

Viharni vrh

Emily Bronte's Wuthering Heights

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Cinemax 2
Petek, 24. 1. 2020
04:15 - 06:00
 
Film • Drama
105 min
Velika Britanija, 1992
7 /10
Brez ocene
Režija: Peter Kosminsky
Igrajo
Juliette Binoche
Ralph Fiennes
Janet McTeer
Sophie Ward
Simon Shepherd
Klasična pripoved Emily Bronte prinaša zgodbo o ljubezni in maščevanju na yorkshirskem barju: brezčasno romanco Heathcliffa in Cathy.

Cathy Earnshaw je bila stara 10 let, njen brat Hindley pa 16, ko je njun oče na Viharni vrh pripeljal zanemarjenega 12-letnega fanta. Ta je za vselej spremenil njihovo življenje. Heathcliff, ki ga je g. Earnshaw opisoval kot božji dar, je odraščal kot polnopravni član družine, vsaj dokler je bil g. Earnshaw živ. Po njegovi smrti pa Hindley izžene Heathcliffa v konjski hlev. V tihega in surovega moža odrasli Heathcliff je blizu samo Cathy, divji in svobodomiselni mladi ženski neskončne lepote. Njuno prijateljstvo cveti kljub vsem Hindleyjevim poskusom, da bi ga zatrl.

Vse to se spremeni, ko Cathy spozna Lintonova, Edgarja in njegovo sestro Isabello. Elegantna in očarljiva svetovljana Cathy razkrijeta mnoge čare omikane kulture. Na tistih tleh vzklijejo semena tragedije. Zoper zapletena Lintonova je Heathcliff nemočen in lahko samo opazuje, kako se od njega odmikajo vse vrednote in načela, ki jih je vselej gojil s Cathy. Ta privoli v poroko z Edgarjem Lintonom in tako zapečati svojo usodo. Heathcliff priseže grozljivo maščevanje, ki bo uničilo ne samo odrasli rod, temveč tudi njegove potomce.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019. Vse pravice pridržane