Spored
TV Spored medijske hiše Delo
Zdaj

Nadarjeni gospod Ripley

The Talented Mr. Ripley

Deli z ostalimi:
Na sporedu
Cinemax
Torek, 3. 12. 2019
22:35 - 00:55
 
Film • Drama
140 min
Združene države Amerike, 1999
7 /10
80%
Režija: Anthony Minghella
Igrajo
Matt Damon
Gwyneth Paltrow
Jude Law
Cate Blanchett
Philip Seymour Hoffman
In še: Jack Davenport, James Rebhorn, Sergio Rubini, Philip Baker Hall, Celia Weston
Prikaži več
Tom je reven in preračunljiv mladenič, ki se vtihotapi v razkošno življenje visoke družbe ter naposled zaplete v nevarno igro prevar, laži in umorov.

V petdesetih letih na Manhattnu si revni delavec Tom Ripley (Matt Damon) izposodi suknjič z logotipom univerze Princeton, da bi na neki vrtni zabavi goste kratkočasil z igranjem klavirja. Nagovori ga premožni ladijski mogotec, oče nedavnega diplomanta s Princetona.

Tom se pretvarja, da pozna njegovega sina Dickieja Greenleafa (Jude Law), oče pa mu ponudi nagrado tisoč dolarjev, da bi odpotoval v Italijo in svojeglavega Dickieja prepričal, da se vrne domov.

V Italiji se Tom s pretvezo pridruži Dickieju in njegovemu izobraženemu prijaznemu dekletu Marge (Gwyneth Paltrow) ter hlini navdušenje do jazzovske glasbe, da bi se prikupil novim prijateljem. Postopoma se pod krinko premožnega naslednika vtihotapi v brezskrbno življenje visoke družbe, kjer goji homoerotične želje in se predaja razkošju.

Poleg prepričljivega laganja je Tom tudi mojster za poneverjanje podpisov in oponašanje glasov. Ko se čedni in samozavestni Dickie naposled naveliča dolgočasnega Toma, je ta odločen, da se ne bo zlahka odpovedal privilegijem bogatašev in namišljenemu svetu, ki si ga je ustvaril s pretvarjanjem.

Deli z ostalimi:
Copyright © Delo 2019-2020. Vse pravice pridržane